Pistke see ÕIS endale…

Taas kord on aeg (uue semestri algus, much fun) teha igasuguseid avaldusi riiklikele ja mitteriiklikele õppetoetustele. Tore ju kui toetatakse tudengit, eks. Aga et see taotlemine läbi sellise ussimunni peab käima…

Kõigepealt lendasin suure hurraga eesti.ee portaalis vajaduspõhise õppetoetuse avaldusele peale. Sest et täiskohaga tööl ma ei käinud ja vabakutselisena on maksustatav sissetulek 50€ – 200€ kuus, lisaks on mul kaks last. Peaks nagu minema kriteeriumite alla, aga ei. Taotlus lükati tagasi. Hõõrusin silmi, arvutasin – igatpidi oleks 2016. sissetulekute järgi pidanud toetust saama. Vaatasin eelmist avaldust – seal täpselt samad summad. Mõtlesin korra, et kuidas mul õnnestus 2015 ja 2016 aastal sendipealt samasid summasid teenida, kuniks kursaõde mu tähelepanu juhtis sellele, et toetust arvutatakse ÕPPEAASTALE eelneva kalendriaasta järgi. Ehk siis 2016/2017 kevadsemestri toetust määratakse 2015 sissetulekute järgi. Põhimõtteliselt ei ole magistriõppes võimalik seda toetust siis saadagi, kui korralikult otse bakast virelemast magistrisse virelema pole näinud. Natuke absurdne ju, et mingi toetuse määramisel arvestatakse pooleteise aasta taguseid sissetulekuid aga no ok. Jäin ootama, millal tehakse lahti ülikoolipoolse vajaduspõhise eritoetuse taotlus. Selleks peab tegema maksuametile avalduse ja küsima oma viimase kolme kuu sissetulekute andmeid. Saatsin ära, sain vastuse.

Kui avalduste tegemise aeg kätte jõudis, siis pidin kõigepealt seljatama lohe, mille kord juba seljatanud olen. Ehk siis – selleks, et koolilt toetust saada, peab avaldusele lisama riigipoolse toetuse saamise negatiivse otsuse. Põhimõtteliselt lähed eesti.ee lehele, vajutad nuppu, ilmub punane kiri “SA EI SAA SEDA TOETUST NIIKUINII, SA OLED LIIGA RIKAS” AGA sina pead jätkama toetuse taotlemist, et vastav dokument oleks juurde panna. Paar korda õnnestus näha ka mu lemmikveateadet:
Hea riigiportaali külastaja!

Tundmatu viga.

Enne uut sisenemiskatset sulgege ja taasavage veebilehitseja.

Sulgesin veebilehitseja, taasavada ei õnnestunud. Tund aega ja miljon restarti ja miljon kulutatud närvirakku hiljem avastan, et taotlust ei saa esitada, sest maksuamet on saatnud mulle andmed krüpteeritud formaadis, mida minu arvuti ja ID kaardiga ei õnnestu dekrüpteerida (palub, et ma uuendaks sertifikaate, aga kui ma uuendama hakkan siis ütleb, et on juba uuendatud). Nii et palusin maksuametlt andmeid pdf-formaadis. Õnneks vastasid kähku. Panin nõutud dokumendid juurde, saatsin avalduse ära…

… selleks, et täna avastada, et taotlus on tagasi lükatud põhjusega: PUUDULIKUD DOKUMENDID. See on muidugi ka väga tore lüke, et tagasilükkamise juurde ei kirjutata, mis dokumendid puudu on, vaid visatakse lihtsalt link: vaadake vajaminevate dokumentide loetelu siit. Vaatasin. Mäletasin jumala selgelt, et panin mõlemad juurde. Vaatasin taotlust ja oi näe, oli juures ainult tulutõend, aga riigipoolset negatiivset otsust ei olnud. Teeme uuesti.

Tund aega  ja miljon kulutatud närvirakku hiljem kurtsin kursa chatis, et kui keegi suudab mulle kuskilt leida ÕISi abitelefoni numbri, siis ärgu seda mulle jumala eest andku, sest ma lihtsalt helistaks ja soovitaks selle süsteemi endale perse pista. Nimelt – ÕISi uuel versioonil (mis tehti ilmselt ainult selleks, et ÕIS näeks välja samasugune nagu ülikooli koduleht, mille ilmselt joonistas viieaastane, kelle pinalis on ainult punane pastakas… anyhow) EI OLE VÕIMALIK LISADA KAHTE MANUST. Lisad ühe, sul on valikud ESITA või TAGASI, hakkad lisama teist ja selle käigus kustub esimene manus ära. Ja nii lihtsalt on. Ja mul pole isegi ühtegi abitelefoni või kontakti, kuhu helistada ja öelda, et teil on glitch, tehke korda.

Häkkisin ennast ÕISi vanasse versiooni ja esitasin taotluse ära. Ja kui nad selle nüüd tagasi lükkavad, siis ma päriselt ka lähen kuvaldaga kellelgi ukse taha. Ma olen kaks päeva üritanud esitada üht avaldust, mis peaks olema tehtud võimalikult lihtsaks… aga. Ilmselgelt on ikka vaja kuidagi terad sõkaldest eristada, nagu Kaurgi kirjutas.

ps: eelmise posti plaanidest ei saanud midagi, sest mulle helistati koolis ja paluti haigele lapsele järgi tulla. Ma lähen hingan nüüd kuskil paberkotti natuke…

Advertisements

5 thoughts on “Pistke see ÕIS endale…

  • Natasha Bluu ütles:

   Ei proovinud, sain juba esitatud ju. Aga mu küsimus on siiski, et miks on vaja teha nupp “lisa manused”, kui sealt reaalselt mitut manust lisada ei saa? Ma ei saa praegu screenshotte ka teha, sest kuna üks avaldus on ülevaatamisel, siis teist lisada ei saa.

   • Morgie ütles:

    Seda nuppu on vaja selleks, et arendajal oleks võimalik sinna külge hiljem midagi keevitada – või siis mitte. Vaba inime, ise teab.
    Tudengist-inimene ei ole vaba inimene :P

   • Morgie ütles:

    huvitav, kas sada aastat tagasi olid tudengitel samasugused probleemid?

 1. Nell ütles:

  Ma läksin ülikooli tite kõrvalt. Kui vanemahüvitis lõppes siis toetust ei saanud kuna enne ju oli sissetulek. Ja nii mitu-mitu semestrit. “Õnneks” käisin bakas ja kolmanda aasta kevadsemestril saingi oma toetusekese.
  Mis mõttes nad muudkui promovad elukestvat õpet ja täiskasvanuõpet ning seda kuidas toetused õppida aitavad kui neid toetusi keegi taotleda ei saa…?
  PS! ÕIS on jah suht haige.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s